Project Coolsingel

DE COOLSINGEL, DE BOULEVARD DIE ROTTERDAM VERDIENT


De Coolsingel is dé boulevard van Rotterdam

Zowel stedebouwkundig als historisch is de straat beeldbepalend voor de binnenstad. De nieuwe inrichting geeft de Coolsingel zijn uitstraling en allure terug. En zelfs meer dan dat: de Coolsingel wordt weer de trots van alle Rotterdammers.

Het wordt een ruime, groene en fraai vormgegeven stadsboulevard met monumentaal allure door de prachtige gebouwen, de bestrating en nieuwe ornamenten. De nieuwe Coolsingel verbindt het Hofplein met de Leuvehaven, koppelt de Meent aan de Witte de Withstraat en sluit direct aan bij de ambitie van de Gemeente om een binnenstad als Citylounge te creëren. De Coolsingel wordt een levendige straat waar je kunt flaneren, feestvieren, winkelen, herdenken en waar je evenementen kunt bezoeken. Een boulevard waar je je altijd welkom voelt, of je nu te voet, op de fiets, met het openbaar vervoer of per auto komt. Het wordt weer de boulevard die Rotterdam verdient.

PROJECT IN HET KORT

Project Coolsingel

Inrichting

De nieuwe Coolsingel heeft aan de Lijnbaanzijde een brede wandelpromenade met een natuurstenen, in patroon gelegde bestrating. Er is een in beige asfalt uitgevoerd tweerichtingsfietspad. Er zijn natuurstenen ronde zitelementen, ornamentale straatlantaarns en pocketparkjes. De inrichting gaat van gevel tot gevel en van het Hofplein tot aan de Schilderstraat. Aan de kant van het Stadhuis zijn twee rijbanen voor autoverkeer. In het midden blijft de tram rijden. Langs de trambaan worden extra bomen geplaatst.

Planning uitvoering

Unsal Infratechniek B.V. voert in opdracht van netbeheerder Stedin de uitbreiding van het LS-netwerk uit op dit project. Daarnaast verzorgen wij het aansluiten van de VRI kasten, ANWB masten, reclamezuilen, RET masten en aansluitingen voor cameratoezicht. De gemeente wil zo min mogelijk straatmeubilair bovengronds. Daarom worden de kasten zoveel mogelijk inpandig ondergebracht. Binnen dit project werken wij nauw samen met diverse andere disciplines op het gebied van riool, gas en telecom. De gemeente heeft als voorwaarde gesteld dat de straat maar één keer open mag. De werkzaamheden aan de Coolsingel begonnen op 9 april 2018, vlak na de Marathon Rotterdam. Naar verwachting wordt de nieuwe Coolsingel in maart 2021 opgeleverd. De uitvoering is tot maart 2021 in twee fasen verdeeld. In beide fasen is autoverkeer alleen van Noord naar Zuid mogelijk. Het verkeer van Zuid naar Noord wordt omgeleid. Parkeergarages blijven toegankelijk, metro- en fietsverkeer blijft ongewijzigd. 

Unieke verlichting op de nieuwe Coolsingel
Op de esplanade worden, speciaal voor de Coolsingel vormgegeven, iconische verlichtingsornamenten geplaatst. Deze leggen de link tussen oud en nieuw, zoals de lantaarns bij het stadhuis en de sierelementen in de historische gevels. De ornamenten worden al dan niet gecombineerd met sierbeplanting en zitgelegenheden.
Dit bijzondere lichtobject draagt niet alleen bij aan een goede verlichting op de Coolsingel, maar voegt ’s nachts sfeer toe. De lichtobjecten staan in een vast ritme langs de fietspaden en de toegangen tot de metrostations worden vormgegeven in dezelfde stijl.

Project link
http://www.coolsingel.nl/het-project/
Project film https://youtu.be/jSYfXR3xwo8


  • Opdrachtgever Stedin
  • Start datum Maart 2018